פסיכוגריאטר לטיפול בבעיות גיל הזקנה
גיל הזקנה מאופיין בבעיות בריאותיות המיוחדות לו. עקב הייחודיות של גיל זה, התפתח בענף הרפואה ענף רפואי שלם המתמחה בזקנה ובמחלות של תחום הזקנה – זהו ענף הגריאטריה.
אלא שמעבר למחלות פיזיות המשפיעות על תפקודו הפיזי וההרגשה הכללית של הזקן, ישנן בגיל הזקנה מחלות המשפיעות על היכולת הקוגניטיבית והנפשית של הקשיש הלוקה בהן.
קשישים הלוקים במחלות אלה יכולים להיות עצמאיים מבחינה תפקודית (מסוגלים ללכת וכדומה), אך הולכים ומאבדים את כושרם השכלי וחווים קשיים בעיות וירידה תפקודית במצבם הנפשי. לתחום הבעיות הקוגניטיביות והנפשיות של גיל הזקנה, התפתח ענף מיוחד בתחום הפסיכיאטריה, הנקרא: פסיכיאטריה של הזקנה, או במילה אחת: פסיכוגריאטריה. רופא פסיכוגריאטר הוא רופא המתמחה בתחום זה.
מיהו פסיכוגריאטר?
רופא פסיכוגריאטר הוא רופא פסיכיאטר המומחה לבעיות פסיכיאטריות של תחום הזקנה. רופא זה מתמחה באבחון והתאמת טיפול לבעיות קוגניטיביות ונפשיות של גיל הזקנה. רופאים פסיכוגריאטריים עובדים בבתי חולים פסיכיאטריים, בתי חולים כלליים, בתי אבות וקופות חולים.
באילו בעיות מטפל רופא פסיכוגריאטר?
רופא פסיכוגריאטר הוא הכתובת לכל מצב בו קשיש לוקה בקושי בתחום הנפשי או הקוגניטיבי (אלצהיימר או דמנציה). במיוחד במצבים בהם רופא משפחה או רופא אחר מפנה את החולה לרופא פסיכוגריאטר מאחר והוא חושב שהמקור לקשייו של החולה הוא מתחום זה, או במצבים בהם הרופא אינו מוצא סיבה רפואית אחרת לתלונות החולה או בני משפחתו. בנוסף, גם בני משפחה או קשיש, המרגישים כי הקשיש חווה שינוי התנהגותי, רגשי או קוגניטיבי מדאיג, יכולים לפנות באופן עצמאי לרופא פסיכוגריאטר.
רופאים אלה מטפלים במגוון רחב של בעיות:
- ירידה בתחום הקוגניטיבי – בעיות זיכרון הולכות ומחמירות (האופייניות לדמנציה או אלצהיימר), ירידה ביכולות קוגניטיביות כמו: דיבור ותקשורת, הבנה של מסרים של אנשים אחרים, חוסר יכולת להבין ולבצע הוראות, חוסר יכולת קוגניטיבית להבין ולבצע פעולות בסיסיות ועוד.
- קושי בתחום הרגשי – דיכאון של גיל הזקנה זו בעיה נפוצה הזוכה לתת-טיפול ולתת-אבחון וחבל, כי דווקא בתחום זה לפסיכוגריאטריה יש הרבה מה להציע. קשישים החווים ירידה חדה במצב הרוח וברצון לחיות, מאבדים עניין בתחומים שעניינו אותם קודם, מסתגרים בבית ומתבודדים, מפסיקים לדאוג להיגיינה או אף מפסיקים לאכול. אלה התנהגויות אשר צריכות להדליק נורה אדומה ולהביא להפניית הקשיש לרופא פסיכוגריאטר.
- התקפי זעם ואלימות – ישנם קשישים שבעיות פסיכיאטריות של הגיל הופכות אותם לאלימים, זועמים וכעוסים. אין צורך להשלים עם מצב שכזה וניתן להתאים לו טיפול.
- התקפים פסיכוטיים, מצבי שיטיון – מצבים כאלה עלולים לקרות לחולי דמנציה או אלצהיימר, לקשישים לאחר טראומה או במצבים של שילוב תרופתי שגוי. במחלות אלצהיימר או דמנציה ישנה חשיבות רבה לאבחון מוקדם, אשר יכול להאט את קצב התקדמות המחלה. רופא פסיכוגריאטר הינו הרופא המומחה לאבחון אלצהיימר ודמנציה.
סוגי טיפולים הניתנים על ידי פסיכוגריאטר
הפסיכוגריאטריה יכולה להציע מגוון רחב של טיפולים: טיפול תרופתי מתאים, המלצה על טיפול פסיכולוגי, הפניה לבדיקות שונות, המלצה על מסגרת של בית אבות או מסגרת אשפוזית, ועוד.
לעתים קשישים אינם פונים לרופא פסיכוגריאטר, לרוב בגלל בורות ודעות קדומות של הקשיש עצמו או של בני המשפחה. הרתיעה מפנייה לרופא פסיכוגריאטר נובעת מהסטיגמה שיש לתחום הפסיכיאטריה בכלל בציבור, ומהחשש מסטיגמה העלולה לדבוק בקשיש במידה ויפנה לרופא זה.
עקב החשש הזה, קשישים רבים אינם מטופלים וסובלים סבל רב שיכול היה להיחסך מהם לו היו פונים לרופא פסיכוגריאטר. קשישים הסובלים מדיכאון ואינם מטופלים, או קשישים שאינם זוכים לטיפול מוקדם בתהליכי דמנציה עלולים לשלם מחיר יקר עקב מניעת הטיפול המתאים.