Home » תשושי נפש

תשושי נפש

גיל הזקנה מביא עמו ירידה ביכולות רבות. הבריאות אינה כפי שהייתה, וקשישים מתקשים לבצע פעולות שהיו רגילים לבצע בצעירותם. אלא שהירידה ביכולות הגוף איננה רק פיזית. רוב הקשישים חווים בדרך זו או אחרת גם ירידה ביכולות הקוגניטיביות: קשה יותר ללמוד דברים חדשים ובנוסף גם הזיכרון נחלש, וקשישים רבים מוצאים כי קשה להם יותר לזכור דברים מאשר בעבר.

כל התופעות האלה הינן תופעות צפויות ונורמטיביות, אולם ישנם קשישים החווים ירידה חדה, מתמשכת, הולכת ומחמירה ביכולות הקוגניטיביות שלהם. הם חווים בעיות זיכרון אשר הולכות ומחמירות ופוגעות בתפקוד היום יומי, קושי רב בלמידה ובביצוע מטלות אשר הולך ומחמיר, ועוד.

מצבים אלה עלולים להסתבר כתהליך של אלצהיימר או דמנציה. אחוז מסוים מן הקשישים, בעיקר בגילאים המבוגרים, לוקה במחלות אלה. קשישים הלוקים באלצהיימר או דמנציה מוגדרים כתשושי נפש וזקוקים לטיפול והשגחה.

אלצהיימר ודמנציה

דמנציה הוא שם כולל למחלות, להן גורמים שונים הפוגעות ביכולות הקוגניטיביות של האדם. אנשים הסובלים מדמנציה סובלים מפגיעה רחבה בתפקודים קוגניטיביים רבים: פגיעה קשה בזיכרון, פגיעה ביכולת ההתמצאות בזמן ובמקום, פגיעה ביכולת ללמוד ולשמר חומר חדש שנלמד, פגיעה ביכולות תקשורת שונות כמו: דיבור, הבנת דיבור של מישהו אחר, קריאה וכתיבה, שימוש בכלי כתיבה, שימוש בכלי עזר אחרים כמו כלי אוכל, ועוד.

המחלות הדמנטיות פוגעות בעיקר באנשים בגילאים מבוגרים, אולם הן עלולות לפגוע גם באנשים צעירים, בעיקר בעקבות מחלות או שימוש בחומרים כמו שימוש מופרז בסמים ואלכוהול. אלצהיימר היא אחת המחלות מקבוצת המחלות הדמנטיות, זו מחלה הפוגעת בעיקר בקשישים. המחלה נובעת מניוון ומוות של תאים במח. תהליך זה הינו תהליך הולך ומתקדם ואינו ניתן לריפוי, דבר שהופך את המחלה למחלה חשוכת מרפא.

תהליך התקדמות המחלה יכול להימשך במשך שנים. בשנים הראשונות החולה עשוי כלל לא לחוש במחלתו, מכיוון שרוב האנשים סובלים פה ושם מבעיות זיכרון, במיוחד ככל שהגיל הולך ומתקדם. בגילאים מאוחרים ישנה גם קבלה של בעיות זיכרון כחלק בלתי נפרד מתהליך ההזדקנות. לכן רבים מהחולים מאובחנים על ידי פסיכוגריאטר רק בשלבים מתקדמים של המחלה, כאשר לא ניתן עוד להתעלם ממנה, וסימניה מפריעים באופן משמעותי לתפקוד התקין של החולה.

אלא שהאבחון המאוחר יכול להיות בעוכרי החולה. משום שאמנם הרפואה עדיין לא מצאה תרופה למחלה, אך ישנן תרופות המסוגלות להאט את קצב התקדמותה. אבחון מוקדם עשוי לסייע בהאטת קצב התקדמות המחלה.

השפעת המחלות הדמנטיות על חולה תשוש נפש

השפעתן של המחלות דמנציה ואלצהיימר על חיי החולה הינה רחבה ומשמעותית. החולה הולך ומאבד תפקודים רבים בהדרגה והופך יותר ויותר להיות תלוי בזולת.

בשלבים הראשונים מדובר בשכחה של מילים ושמות של אנשים, בהמשך יכולה להופיע בעיה בהתמצאות הכוללת קושי למצוא את הדרך, אפילו במקום מוכר כמו שכונת המגורים או שכחה של מטרת היציאה מהבית, כאשר החולה אינו זוכר לאן בעצם מועדות פניו.

בהמשך נשכחת הדרך לביצוע פעולות יום יומיות פשוטות כמו שימוש בכלי אוכל, כתיבה וקריאה, הלבשה וכדומה. במצבים מתקדמים של המחלה החולה אינו שולט בצרכיו, חסר התמצאות בזמן ובמקום, ועלול לסכן את עצמו ואף את הסובבים לו.

דרכי טיפול בקשישים תשושי נפש

קשישים הנמצאים במצבים מתקדמים של מחלות דמנציה ואלצהיימר הופכים להיות סיעודיים וזקוקים בדרך כלל לסיוע של אפוטרופוס, שיקבל החלטות לגבי רכושם, טיפול רפואי ועוד. בנוסף, זקוקים הם לטיפול סיעודי והשגחה ממסביב לשעון. במצב זה מוגדרים קשישים אלה כסיעודיים וזכאים לקבל שירותים על פי חוק סיעוד. במקרים אלה עומדים לרשותם שני מענים עיקריים: מטפל סיעודי בבית או הפניה לבית אבות סיעודי או בית אבות לתשושי נפש.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715472

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר