פגיעה בזיכרון בבני הגיל השלישי
בני הגיל השלישי מתמודדים עם לא מעט אתגרים, המגיעים עם הגיל. בעיות בריאות שונות צצות בגיל זה, חלק מאלו שהופיעו בגילאים מוקדמים, הופכות לחריפות יותר וההתנהלות עצמה, במהלך היום יום, לא תמיד קלה.
פגיעה בזיכרון היא בעיה שכיחה מאד בגיל השלישי, שיכולה להופיע בדרגות שונות ובמקרים מסוימים גם להיות מלווה עם תסמינים נוספים. הפגיעה בזיכרון היא תהליך טבעי, חלק מההזדקנות עצמה, ולא ניתן למנוע אותה או לטפל בה. המענה שמוצע כיום, לסובלים מפגיעה בזיכרון בגילאים אלה, הוא תומך כדי להקל עד כמה שניתן על התמודדותם היום יומית ועל שגרת חייהם.
מדוע זה קורה
פגיעה בזיכרון בגיל השלישי נפוצה מאד, הן בארץ והן בעולם כולו. מאות אלפי קשישים מאובחנים בישראל ככאלה הסובלים מבעיות זיכרון בדרגות חומרה שונות, כשאחוז נרחב מהם סובל מאלצהיימר, הנחשבת למחלה קשה מאד. הסיבות לפגיעה בזיכרון הן רבות, אולם ישנן כמה עיקריות, שיכולות לגרום להופעתה. ראשית, התרופות שאותן נוטלים הקשישים. ישנן לא מעט תרופות כיום, שנועדו לטפל בבעיות בריאות שונות, הגורמות בין היתר לבעיות זיכרון.
ויאגרה, למשל, תרופות לטיפול בפרקינסון, תרופות לטיפול באין אונות וגם סטטינים שנועדו להפחתת הכולסטרול, לכל אלה נלוות שורה של תופעות לוואי, לרבות פגיעה בזיכרון. גם גיל הבלות הוא אחד הגורמים לכך. גיל המעבר אצל נשים, המתחיל בעת הפסקת המחזור החודשי, מלווה בין היתר בבעיות זיכרון, יחד עם תסמינים נוספים, כמו גלי חום, בעיות שינה ועוד.
דיכאון היא תופעה נוספת שכיחה מאד בקרב בני הגיל השלישי, כשאחד התסמינים שלה הן בעיות זיכרון. גם בעיות שינה מקושרות לבעיות זיכרון, כשנלווים אליהם גם דום נשימה, לעיתים, תנועות לא רצוניות ברגליים ועוד. תזונה לקויה יכולה גם היא לגרום לפגיעה בזיכרון ובמיוחד מחסור בוויטמין B.
כיצד היא באה לידי ביטוי
הפגיעה בזיכרון בקרב בני הגיל השלישי יכולה לבוא לידי ביטוי בתצורות שונות וגם בדרגות חומרה שונות. במקרים מסוימים היא יכולה להיות קלה מאד, אז היא תבוא לידי ביטוי בדרך כלל בקושי לשלוף מילים מסוימות מהזיכרון או שכחה של מספר טלפון כלשהו. במקרים חמורים יותר לא יצליח, הסובל מהפגיעה, לזהות אנשים קרובים לו, לרבות בני משפחתו, ואפילו לא לזכור מהי כתובתו, היכן הוא מתגורר. במקרים כאלה הוא ישכח גם לאכול ולבצע את מטלותיו היום יומיות השגרתיות.
אבחון וטיפול
אבחון בעיות הזיכרון נעשה לרוב תוך התייחסות לסימפטומים שמהם סובל המטופל וגם בעזרת מבחנים מיוחדים, העוזרים לאתר את סוג הפגיעה וגם את מידת חומרתה. מדובר במבחנים מנטליים מסוגים שונים, הכוללים סדרה של שאלות שעליהן על המטופל להשיב. בנוסף, הוא נדרש לבצע פעולות מסוימות, הקשורות לזיכרון, כדי לבדוק את מידת התדרדרותו ואת הקשיים שאיתם הוא מתמודד.
הטיפול בבעיות זיכרון בקרב בני הגיל השלישי נקבע בהתאם לסיבת הפגיעה וגם דרגת החומרה. הפסקת התרופות, שגורמות לבעיית הזיכרון, היא אפשרות אחת ושינוי תזונתי הוא פתרון אחר, שיכול לסייע במידה והסיבה לבעיה היא מחסור בוויטמין B. תרגילים מסוימים ואימון המוח כדי לשפר את הזיכרון יכולים גם הם לעזור במספר מקרים, ובעיקר כשמדובר בבעיות זיכרון קלות, אולם את כל אלה ניתן להציע רק לאחר שבוצע אבחון מקיף ומעמיק.