מבחן תלות – ADL
מבחן ADL (מבחן תלות) הינו מבחן המשמש תנאי לקבלת גמלת סיעוד מביטוח לאומי. המבחן בודק את יכולתו או אי יכולתו של הקשיש לבצע פעולות יום יומיות בסיסיות. המבחן נערך בבית הקשיש על ידי בודק מטעם המוסד לביטוח לאומי.
מבחן תלות – למי הוא מיועד?
מבחן זה מיועד לקשישים, מעל גיל הפרישה. הקשישים צריכים להיות אזרחי מדינת ישראל, המתגוררים באופן עצמאי בביתם. המבחן משמש כתנאי וכאבן בוחן לקבלת גמלת סיעוד.
גמלת סיעוד משמעותה מתן מטפלת סיעודית אשר תגיע לביתו של הקשיש ותסייע לו בתפקוד היום יומי. בנוסף מקנה הגמלה גם שירותים נוספים כמו: מועדון יום לקשיש, אספקת טיטולים, אספקת לחצן מצוקה ושירותי כביסה.
קשישים המתקשים בתפקודם וזקוקים לעזרה בביצוע מטלות יום יומיות צריכים לעבור מבחן זה או מבחן הכנסה. המבחן מיועד לקשישים המתקשים בביצוע הפעולות הבאות: הליכה, רחצה, הלבשה, אכילה, שליטה בסוגרים ושמירה על היגיינה בתחום ההפרשות, וכן מעבר ממצבי יציבה שונים: שכיבה, ישיבה ועמידה.
כיצד מתבצע מבחן ADL?
המבחן נערך על ידי נציג של ביטוח לאומי המוסמך לעריכת מבחנים אלה. הבוחנים שייכים בדרך כלל למקצועות הבאים: רופא מומחה, אחות, פיזיותרפיסט, מרפא בעיסוק, וכדומה. המבחן נערך בבית הקשיש, בסביבה הטבעית והמוכרת לו.
המבחן כולל שלושה שלבים, כאשר בכל שלב נבדק פרמטר תפקודי מסוים הבודק את מידת התלות של הקשיש בזולת בביצוע המטלה. כל שלב מקבל ניקוד. צירוף כל הנקודות מקנה את "הציון" במבחן, לפיו נקבעת קבלת גמלת סיעוד.
חישוב הנקודות
להלן סקאלת הניקוד והשירותים בהם היא מזכה את הקשיש:
- ציון של 2.5 נקודות: זהו הציון המינימאלי במבחן. קשיש שציונו נמוך מ- 2.5 נקודות לא ימצא זכאי לקבלת גמלת סיעוד. ציון זה מזכה את הנבדק בגמלת סיעוד חלקית הכוללת שעות טיפול בהיקף של 9.75 שעות שבועיות.
- ציון של 6.5 נקודות ומעלה: מזכה את הקשיש ב- 16-18 שעות טיפול שבועיות.
- מקסימום הניקוד במבחן ADL יכול להגיע ל- 16.5 נקודות. ניקוד זה מראה על תלות מלאה של הקשיש בזולת.
שלושת שלבי המבחן הם:
- בדיקת התפקוד: בשלב זה נבדקת יכולת התפקוד של הקשיש בביצוע פעולות בסיסיות ויום יומיות. שלב זה מקנה בין 0 ל- 8 נקודות. בשלב זה של המבחן נבדקת רמת התפקוד העצמאי או התלות של הנבדק במטלות הבאות: אכילה באופן עצמאי כאשר מוגש אוכל מבושל, הלבשה באופן עצמאי (כפתור כפתורים, התרת כפתורים וכדומה), רחצה – כניסה ויציאה אל ומהמקלחת באופן עצמאי, הליכה עצמאית בתוך הבית, קימה, ישיבה ושכיבה באופן עצמאי ללא צורך בעזרה, שליטה על סוגרים או טיפול בצרכים ובהיגיינה באופן עצמאי. כל פעולה מקבלת ניקוד בין 1 (תלות מעטה) ל – 3 (תלות מוחלטת). 0 נקודות מעידות על אי תלות בביצוע המטלה.
- שלב שני: צורך בהשגחה – האם הנבדק זקוק להשגחה לשמירה על בטחונו ומניעת מעשים מסוכנים. בשלב זה ניתן לצבור עד 6.5 נקודות.
- שלב שלישי: האם הנבדק מתגורר לבדו בביתו. במידה וכן הוא זכאי ל – 2 נקודות נוספות.
הגשת ערעור על תוצאות המבחן
אחת התופעות הידועות הקשורות למבחן זה, קשורה לכך שקשישים רבים מתביישים בירידה התלולה בתפקודם ובתלות שלהם בזולת. בשל כך, כאשר מגיעים הבוחנים של ביטוח לאומי הם מגייסים את מירב מאמציהם על מנת להראות שהם עצמאיים ומסוגלים לתפקד. כתוצאה מכך עלול הקשיש לקבל ציון נמוך שאינו מזכה אותו בגמלה, או שמזכה אותו בגמלה בשיעור נמוך ממה שהוא זקוק לו.
במצבים בהם בני המשפחה או הקשיש חשים כי יכולת התפקוד של הקשיש לא הוערכה נכונה ולא ניתנת לו עזרה מספקת, עומדת בפניהם הזכות לערער על תוצאות המבחן.