Home » מחלת אלצהיימר

מחלת אלצהיימר

אלצהיימר הינה מחלה המופיעה בגיל המבוגר.אלצהיימר המחלה נובעת ממוות של תאים במח וגורמת לאובדן חמור של הזיכרון והתדרדרות הולכת ומחמירה ביכולות הקוגניטיביות והתפקודיות של החולה.

אלצהיימר הינה מחלה שלא נמצאה לה תרופה עד כה, ולכן היא מחלה חשוכת מרפא. למחלה השפעה משמעותית על חיי החולה ועל חיי בני משפחתו, אך אבחון מוקדם שלה עשוי להאט את קצב התפתחותה ולהעניק לחולה עוד כמה שנים של תפקוד סביר.

מהי מחלת אלצהיימר?

מחלת האלצהיימר זו מחלה הנגרמת עקב הצטברות של חלבון מסוים בתאי המח. הצטברות חריגה זו גורמת להרס ומוות של תאי מח אלה. בעקבות תהליך הרסני זה נפגעות בהדרגה יכולותיו הקוגניטיביות של החולה. המחלה פוגעת בעיקר באנשים מבוגרים (גילאי 70 ומעלה), אך ישנם גם מקרים בהם היא פורצת בגילאים צעירים יותר.

מהלך המחלה יכול להתחיל מספר שנים לפני האבחון, זאת מכיוון שסימני המחלה הראשונים הינם בעיות זיכרון המפורשות פעמים רבות כתופעה הטבעית לגיל. עם הזמן בעיות הזיכרון הולכות ומחמירות. החולים עלולים לאבד את דרכם הביתה (גם בדרך שהם מכירים היטב), לשכוח כיצד לבטא מילים ובעצם כיצד לתקשר ולבטא את עצמם, כיצד להשתמש בציוד אלמנטארי יום יומי כמו כלי אוכל וכדומה.

במצבים מתקדמים ישנן גם בעיות התנהגות העלולות לבוא לידי ביטוי בהתקפי זעם ואלימות כלפי הסובבים אותם ובעיקר כלפי בני המשפחה הקרובים. בשלבים מתקדמים של המחלה ישנה נסיגה משמעותית בתפקוד הכוללת אובדן יכולת התפקוד ותלות מוחלטת בזולת.

טיפול באלצהיימר

הרפואה והמדע עדיין לא הצליחו למצוא תרופה לאלצהיימר, לכן כאשר אדם מאובחן כחולה במחלה, אין תרופה שהוא יכול להיאחז בה לשם ריפוי. עם זאת ישנן תרופות המסוגלות להאט את קצב התקדמות המחלה, כך שההתדרדרות הופכת להדרגתית, איטית וארוכה יותר. בצורה זו מרוויחים החולה ובני משפחתו עוד כמה שנים של איכות חיים ודחיית השלבים המתקדמים של המחלה.

ההתמודדות עם אלצהיימר בשלבים מתקדמים

כאשר המחלה נמצאת בשלבים מתקדמים החולים זקוקים לעזרה והשגחה לשם תפקודם היום יומי.

  • עקב בעיית הזיכרון חולים עלולים לצאת מהבית וללכת לאיבוד, לשכוח לאן רצו ללכת או לשכוח את הדרך חזרה, לכן הם זקוקים לליווי תמידי ואינם יכולים לצאת לבד מהבית.
  • קשיי התקשורת מקשים עליהם לבטא את רצונם וצרכיהם.
  • החולים שוכחים כיצד לבצע פעולות בסיסיות ותלויים באחרים לשם ביצוע פעולות אלה (פעולות כגון: אכילה, רחצה, שליטה בסוגרים, ועוד).
  • מתפתחות בעיות התנהגות כתוקפנות ואלימות, וכן פעמים רבות החולים עלולים להתנהג בצורה חסרת שיפוט ומביכה.

בשלבים אלה החולים זקוקים לטיפול סיעודי צמוד לשם טיפול, השגחה והגנה. ישנן שתי אפשרויות טיפול לחולי אלצהיימר במצבים מתקדמים:

התמודדות בני משפחה של חולי אלצהיימר

מעבר לקושי של החולים, עולה גם הקושי של בני המשפחה. החיים עם אדם חולה אלצהיימר אינם קלים.

מבחינה רגשית קשה לבני המשפחה לראות את יקירם הולך ומתדרדר כאשר הם אינם יכולים לעזור ולסייע. ההתמודדות עם הדאגה לשלומו של החולה, כאשר הוא יוצא מהבית למשל, או כאשר מופיע סימפטום חדש היא קשה. גם ההתמודדות עם התקפי הזעם והאלימות קשה מאד.

החיים במחיצת חולה אלצהיימר, והעומס שמעמיס הטיפול בו על כתפי בני המשפחה, קשים ועלולים לפגוע בבני המשפחה עצמם, בבריאותם, במצב רוחם ובתפקודם שלהם. מומלץ כי גם בני המשפחה יקבלו עזרה ותמיכה על מנת שיוכלו להתמודד היטב עם מחלת יקירם.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715472

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר